Notice: Undefined variable: mosConfig_live_site in /home/clients/kul/index.php on line 51

Notice: Undefined variable: mosConfig_live_site in /home/clients/kul/index.php on line 52
Становлення і розвиток цивільних і трудових правовідносин у сучасній Україні: Монографія / Кол. авторів: Я.М.Шевченко, О.М.Молявко, Г.В.Єрьоменко та ін.; Кер. авт.колективу, наук.ред. Я.М.Шевченко. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН Украї - Київський університет права
Становлення і розвиток цивільних і трудових правовідносин у сучасній Україні: Монографія / Кол. авторів: Я.М.Шевченко, О.М.Молявко, Г.В.Єрьоменко та ін.; Кер. авт.колективу, наук.ред. Я.М.Шевченко. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН Украї

ІНСТИТУТ ДЕРЖАВИ І ПРАВА
IM. В.М. КОРЕЦЬКОГО НАН УКРАЇНИ

 

 

СТАНОВЛЕННЯ
ТА РОЗВИТОК
цивільних та трудових
правовідносин
у сучасній
УКРАЇНІ

 

 

Київ
2001

ОСНОВНІ ВІДОМОСТІ

 

УДК 347.1.
ББК 67.99 (2) 32
    С 77

Автори:
А.Ю.Бабаскін, канд. юрид. наук; Ю.В.Баранюк, канд. юрид. наук;
М.В.Венецька, канд. юрид. наук; С.В.Дріжчана, канд. юрид. наук;
Г.В.Єрьоменко, канд. юрид. яаук; І.М.Кучєренко, канд. юрид. наук;
О.М.Молявко, наук. співробітник; А.Л.Салатко, канд. юрид. наук;
І.Ф.Севрюкова, канд. юрид. наук; М.П.Стадник, канд. юрид. наук;
Н.М.Хуторян, канд. юрид. наук; Я.М.Шевченко, доктор юрид. наук

Становлення і розвиток цивільних і трудових правовідносин у сучасній Україні: Монографія / Кол. авторів: Я.М.Шевченко, О.М.Молявко, Г.В.Єрьоменко та ін.; Кер. авт.колективу, наук.ред. Я.М.Шевченко. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2001. — 248 с.
     ІSВN 966-02-2096-0

     Монографія присвячена проблемам становлення цивільних і трудових правовідносин в українському суспільстві в сучасний період. У ній оцінюються правові явища і розглядаються гострі правові проблеми. Досліджуються проблеми правового регулювання підприємницької діяльності і її впливу на розвиток цивільних правовідносин: визначення видів суб'єктів підприємницької діяльності, виникнення і припинення права власності на акції, актуальні проблеми правового регулювання діяльності інститутів спільного інвестування. Значна увага приділена ролі держави в формуванні цивільних правовідносин, визначенні місця юридичних осіб у цивільному обігу, в здійсненні і захисті цивільних прав; правовим інститутам зобов'язання і володіння; правового регулювання поняття "підходяща робота" в законодавстві України; відповідальності в трудовому праві, перспективам розвитку трудових правовідносин при укладенні й припиненні трудового договору, правовому регулюванню відпусток, розвитку правового регулювання колективних договорів, угод.
     Розрахована на юристів — наукових і практичних працівників, студентів, аспірантів, викладачів вузів, а також економістів, спеціалістів, судців і арбітражних суддів, працівників держапарату.

ІSВN 966-02-2096-0

© Інститут держави і права
ім. В. М. Корецького
НАН України, 2001

ВСТУП

 

Кардинальні демократичні перетворення в нашому суспільстві дали змогу створити ті нові правові засади, які зумовили і зумовлюють поворот української економіки до справжніх ринкових відносин і викликали появу значної кількості правових норм, які регулюють ці відносини на основі цивілізованого правового регулювання ринку.
     Завдання даної праці полягало в тому, щоб відобразити як демократичні перетворення в суспільстві вплинули на цивільно-правові відносини в нових умовах, визначити, в якому напрямі відбувається їх розвиток, та оцінити його з точки зору досягнення позитивних змін у суспільстві.
     Основний задум книги полягає в тому, щоб поєднати питання позитивного впливу цивільного законодавства на розвиток економіки України з питаннями забезпечення прав людини, їх належної охорони, зокрема в галузі цивільного і трудового права.
     В книзі здійснено в основному інституційний підхід, коли розглядаються і аналізуються окремі інститути цивільного і трудового права, що дає можливість осягнути загальний стан основних інститутів цивільного і трудового права в сучасних умовах.
     Здійснення та захист цивільних прав розглядаються в даній книзі в окремій главі, що має на меті привернути увагу до того, як здійснюється право в суспільстві, які проблеми виникають при цьому, які існують межі здійснення суб'єктивних прав. Відомо, що одним із головних цивільно-правових інститутів є зобов'язання. Питання забезпечення виконання зобов'язань є тими питаннями, з вирішенням яких пов'язана стабільність ринкових відносин. Їм теж приділена увага в книзі.
     Чим далі, тим більша увага в суспільстві приділяється підприємницькій діяльності, і книга звертається до розгляду питань, пов'язаних з суб'єктами підприємницької діяльності, основними з яких є юридичні особи. Спірними і не вирішеними досконально в теорії і практиці є питання виникнення і припинення права власності на акції, що має суттєве значення як для суб'єктів підприємницької діяльності, так і для розвитку корпоративного права, інститутом якого є акціонерне право.
     Новим є інститут спільного інвестування, з проблемами розвитку якого знайомить книга, цікавим є звернення до відроджуваного в ринкових умовах інституту володіння в цивільному законодавстві.
     В трудовому праві завжди центральним був і є правовий інститут трудового договору, тому перспективи розвитку трудових правовідносин при укладенні і припиненні трудового договору стали важливою частиною питань, які були розглянуті в книзі.
     Не менш важливими в трудовому праві є правовідносини, пов'язані з укладенням колективних договорів. Саме ці договори відображають те соціальне партнерство, яке існує між власниками підприємств і найманими працівниками. Через правове регулювання такого соціального партнерства відбувається узгодження інтересів суб'єктів колективно-договірних відносин, усунення можливих конфліктів. Цим питанням теж була приділена значна увага.
     Проблеми юридичної відповідальності завжди займають чільне місце в правових розробках. У даній книзі вони теж знайшли своє відображення. В ній розглядаються як проблеми, пов'язані з обґрунтуванням і визначенням поняття юридичної відповідальності, так і поняття матеріальної відповідальності в трудовому праві.
     Окремі питання розвитку трудових правовідносин, пов'язані з вирішенням проблем зайнятості, правового регулювання відпусток, відображають стан та перспективи розвитку законодавства в цих сферах.
     Стан розвитку науки цивільного права вимагає, щоб були визначені принципові засади подальшого існування і розвитку цивільного і трудового права, щоб назавжди було покінчено з усіма можливими рецидивами соціалістичного минулого "зрілого" соціалізму. Дана книга спрямована на вирішення цих завдань.

 

              

Вступ (Шевченко Я.М.)...............................3
Розділ І
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЦИВІЛЬНИХ
ПРАВОВІДНОСИН В УКРАЇНІ
Глава 1. Перспективи розвитку нового цивільного
законодавства в світлі здійснення в Україні ринкових
реформ (Шевченко Я.М.)..............................5
Глава 2. Здійснення та захист цивільних прав
(Молявко О.М.).....................................21
Глава 3. Характеристика змісту правовідносин по
забезпеченню цивільно-правових зобов'язань
(Єрьоменко Г.В.)...................................31
Глава 4. Актуальні проблеми правового регулювання
діяльності інститутів спільного інвестування
(Венецька М.В.)....................................51
Глава 5. Види юридичних осіб — суб'єктів
підприємницької діяльності (Кучеренко І.М.)........68
Глава 6. Виникнення і припинення права власності на
акції (Салатко А.Л.)...............................92
Глава 7. Перспективи розвитку інституту володіння
у цивільному законодавстві України
(Севрюкова І.Ф.)..................................110
Розділ II
ОСОБЛИВОСТІ ДЕЯКИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ
ПРАВОВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ
РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА
Глава 8. Перспективи розвитку трудових
правовідносин при укладенні і припиненні трудового
договору (Дріжчана С.В.)..........................125
Глава 9. Проблеми розвитку колективно-договірного
регулювання трудових відносин (Стадник М.П.)......151
1. Удосконалення правового регулювання
колективних договорів, угод.................151
2. Соціальне партнерство в Україні як механізм
узгодження інтересів суб'єктів колективно-
договірних відносин.........................163
Глава 10. Теоретичні проблеми відповідальності в
трудовому праві (Хуторян Н.М.)....................173
1. Поняття юридичної відповідальності в
загальній теорії права......................173
2. Поняття матеріальної відповідальності
в трудовому праві...........................195
Глава 11. Проблеми правового регулювання поняття
"підходяща робота" в законодавстві України
(Бабаскін А.Ю.)...................................213
Глава 12. Правове регулювання відпусток
(Баранюк Ю.В.)....................................228
Висновки..................................243

 

Підписка на новини




Контакти

 

Поштова адреса:
Електрона адреса:
Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script
Телефон для довідок:
(044) 423-74-71
Телефон довіри:
(044) 409-23-28

 

Більше »