Notice: Undefined variable: mosConfig_live_site in /home/clients/kul/index.php on line 51

Notice: Undefined variable: mosConfig_live_site in /home/clients/kul/index.php on line 52
Омельченко І.К., Сорокін О.В., Череватий В.В. Історія держави і права зарубіжних країн. Навч. посібник для студентів вищих закладів освіти. К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. - Київський університет права
Омельченко І.К., Сорокін О.В., Череватий В.В. Історія держави і права зарубіжних країн. Навч. посібник для студентів вищих закладів освіти. К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

ІНСТИТУТ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ім. В.М. КОРЕЦЬКОГО
НАН УКРАЇНИ

 

 

І.К.Омельченко, О.В.Сорокін, В. В.Череватий

ІСТОРІЯ
ДЕРЖАВИ
і ПРАВА
зарубіжних країн

Навчально-методичний посібник

 

Київ
2000

 

ОСНОВНІ ВІДОМОСТІ

 

УДК 34 (091)
ББК 67.3 (УКР)
    О-57

Рецензенти:
Страхав М.М. — доктор юридичних наук, професор
Національної юридичної академії України
ім. Ярослава Мудрого
Чехович В.А. — кандидат юридичних наук, доцент
Національного університету України ім. Т.Г. Шевченка

 


Омельченко І.К., Сорокін О.В., Череватий В.В.
     Історія держави і права зарубіжних країн. Навч. посібник для студентів вищих закладів освіти. К.: Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького НАН України. — 2000.—136 с.

ISВN 966-02-1736-6

     Навчальний посібник є першою україномовною термінологічною розробкою з курсу історії держави і права зарубіжних країн та першою в Україні збіркою допоміжних матеріалів з цього предмету.
     Посібник розрахований на викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за. спеціальністю «Правознавство», та на учнів спеціалізованих середніх навчальних закладів, а також всіх, хто цікавиться світовою історією.
     Навчально-методичний посібник містить термінологічний словник, хронологічну таблицю, короткі відомості про найвідоміші світові реформи та правові пам'ятки, вибрані латинські висловлювання, літературу та таблиці до курсу історії держави і права зарубіжних країн.

 

ББК 67.3 (УКР)

ISВN 966-02-1736-6

 

© Омельченко І.К.,
Сорокін О.В.,
Череватий В.В., 2000

ПЕРЕДМОВА

 

Курс історії держави і права зарубіжних країн має важливе значення для підготовки правознавців. Його основною метою е ознайомлення студентів із загальними закономірностями виникнення й розвитку держав, найважливішими історико-правовими та політичними фактами в житті зарубіжних країн, юридичною термінологією та із світовими пам'ятками юридичної культури. Історія держави і права дає також ключ до розуміння проблем державотворення та основних закономірностей розвитку сучасних держав. Особливого значення дослідження проблем історії держави і права зарубіжних країн набуває в часи переосмислення традиційних, заідеологізованих підходів до державних інститутів минулих часів та до оцінки найвидатніших пам'яток світової правової спадщини. Таким чином, цей курс сприяє загальному розвиткові студентів, формуванню їхньої правосвідомості і політичної та правової культури майбутніх юристів.
     Пропонований навчально-методичний посібник мас полегшити вивчення навчального матеріалу та покращити орієнтацію студентів у ньому. Терміни розподілені на групи за ознакою часу та приналежності до якоїсь держави. Перед кожною групою термінів, що належать до історії певного періоду (наприклад, до історії європейських держав періоду середньовіччя), є хронологічна таблиця, що, безумовно, полегшує орієнтацію в часі й просторі. Для досягнення цієї ж мети терміни, що зустрічаються в тексті кілька разів, виділені курсивом. Такий підхід сприяє систематизації матеріалу. Найбільш важливі або найчастіше вживані терміни виділені в окрему групу («Терміни, що належать до історії кількох країн (періодів) або до всього курсу»). Необхідно також наголосити на тому, що автори при доборі термінів виходили з того, що повинні знати студенти для ґрунтовного засвоєння курсу.
     Щоб розширити знання студентів у галузі римського права та озброїти їх «крилатими висловами» римських юристів, у посібнику пропонуються вибрані латинські висловлювання, що рекомендуються для вивчення.
     У кінці виділені та охарактеризовані найвідоміші реформи та правові пам'ятки всіх часів і народів, розташовані за хронологічною ознакою, з короткою їх характеристикою та зазначенням місця й періоду створення.

 

 


Передмова...........................................3
Термінологічний словник. Хронологічні таблиці.......5
Терміни, що належать до історії кількох країн
(періодів) або до всього курсу......................5
Стародавній світ...................................17
Ранньофеодальні держава і право. Період
Середньовіччя......................................43
Держава і право Нового часу........................68
Новітній час.......................................79
Найвідоміші реформи та світові правові пам'ятки....89
Деякі латинські висловлювання.....................103
Література........................................105
I. Підручники, посібники і хрестоматії............105
II. Видання довідкового характеру.................106
ІIІ. Інші підручники та посібники, додаткова
література, джерела й мемуари.....................107
Деякі таблиці до курсу історії держави і права
зарубіжних країн..................................120
 

Підписка на новини




Контакти

 

Поштова адреса:
Електрона адреса:
Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script
Телефон для довідок:
(044) 423-74-71
Телефон довіри:
(044) 409-23-28

 

Більше »